News!!

Cemas Bila Anak Bernafas Laju, Boleh Rawat Sendiri Atau Perlu Ke Hospital?

Urusan penjagaan bayi bakal menjadi suatu perkara yang sukar dan meletihkan sekiranya ibu bapa muda tidak membuat persediaan awal dari segi ilmu, mental dan juga fizikal. Kami kongsikan sedikit panduan kepada sekiranya anak anda mengalami masalah semasa bernafas. Semoga bermanfaat dan kongsikanlah pada sahabat anda yang lain.

Anak saya nafas laju ker ni? Nak pergi mana ni? Kecemasan kat hospital ker atau klinik kesihatan dulu?

Kami dapati masih lagi ramai yang tak berapa jelas berkenaan konsep ini.

Baru baru ini, kami terima seorang ibu yang membawa anaknya yang berumur 1 tahun lebih dalam keadaan lembik, hampir-hampir tak sedarkan diri pada pukul 10 pagi. Padahal anak tu dah semput sejak pukul 4 pagi lagi!

Dalam masa nak revive adik tu, terpikir la dalam hati; Kenapa ibu ini menunggu juga untuk klinik kesihatan buka, baru dapat bantuan kecemasan kat sini?!?! Sepatutnya dah terus pergi ke hospital pukul 4 pagi tu.

Case tu clear cut sikit. Confirm terus ke hospital. Akan tetapi kadang kala, ada keadaan yang ibu bapa tak berapa pasti. Harap-harap post ini dapat menerangkan sedikit kaedah macam mana nak kenal pasti tanda-tanda amaran.

Jika anak anda mempunyai tanda-tanda sesak nafas ini, anda boleh terus ke kecemasan untuk mendapatkan rawatan SEGERA.

Nafas laju

Macam mana nak tahu ni laju ke tak?

🛑 Kadar pernafasan melebihi normal

Apa yang normal? Kadar normal ikut umur pesakit tu.

NORMAL

< 2 bulan : <60/MINIT
2 bulan hingga 1 tahun: <50/MINIT
1 tahun hingga 5tahun: <40/MINIT

🛑 Recessions

Bila anak bernafas, tengok bahagian tepi dada dan perhatikan tulung rusuk. Jika nampak ototnya timbul tenggelam macam di video yang kami share, itu petanda amaran respiratory distress.

🛑 Nasal flaring

Tanda ini boleh dilihat kebanyakkannya pada bayi yang sesak nafas.

Pernafasan biasa adalah sangat lembut, relaks, dan tidak nampak macam menggunakan banyak tenaga.

Kalau anak anda mempunyai salah satu pun tanda seperti di atas, anak anda kemungkinan menghidapi kesesakan nafas dan perlu diperiksa oleh doktor secara segera.

Kalau anak menghidapi asma, tanda tanda seperti di atas bermakna anak anda perlu guna inhaler (ventolin) segera, dan kalau tidak lega selepas 3 kali guna, anda boleh ke klinik kesihatan berdekatan dahulu untuk mengambil nebulizer. Akan tetapi, kalau luar ‘office hours’, anda boleh ke kecemasan terus.

Penyakit yang boleh menyebabkan ‘respiratory distress’ pada kanak2

* Pneumonia, Bronchiolitis, Asthma & Croup

Sumber: Klinik Kesihatan Meru, KLang

– https://www.facebook.com/kkmeru/videos/1760356477607088/

 

Comments

comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: