News!!

23 gambar yang buat kita nak pindah New Zealand

At Church

Foto dari Mark Gee

Bayangkan kita tengah pekena kopi panas 434 bukan di dalam hotel 5 bintang tapi di bawah ribuan bintang langit New Zealand. Di New Zealand, jangan jadi budak baik sangat, sila keluar malam sebab sangat rugi tak menikmati gugusan bintang kat sini. Siapa cakap ini gambar photoshop dia jadi monyet. South Island memang kawasan less populated yang tak ramai orang duduk. Banyak kambing dan lembu sahaja dalam South Island. Maka, kurang sangat pencemaran cahaya sehingga kita boleh tengok pakai mata kasar jer gugusan bintang bima sakti.

more-sky-2-milford-sound

Foto dari CoolBiere

Bila dah clear sangat langit, mendung pun tak ada maka bersedialah kita boleh selalu nampak taik bintang jatuh. Sebut betul-betul bukan taik binatang tapi taik bintang. Tapi gambar ni bukan gambar shooting star tapi gambar long exposure. SERIOUS…DI SOUTH ISLAND KALAU ADA NASIB, KITA JUGA BOLEH NAMPAK AURORA. Siapa tak kenal Aurora tu apa angkat tangan?

jesse-summers

Foto dari Jesse Summers

Aurora tu cahaya hijau yang menari-nari di atas langit malam disebabkan kesan hentaman caj dari solarstorm dengan geomagnetism bumi menghasilkan plasma-plasma berwarna hijo. Serius ni, bukan tipu. Saya dah tanya Professor Google, cuma kadang kadang di New Zealand auroranya ada juga berwarna merah

patrick-marson

Foto dari Patrick Marson Ong

Ada orang komplen, kenapa dia tak dapat gambar cantik pun di NZ. Hahaha..inilah orang yang konfirm Subuh gajah. Waktu Dhuha baru nak Subuh. Kalau jenis bangun pagi awal, kita akan nampak pemandangan secantik ini. Serius tak tipu. Kabus sejuk perlahan-lahan di atas tasik hilang di sapa mentari pagi berlatarbelakangkan Southern Alps, gunung bersalji. Pemandangan cantik macam ni kita nikmati dengan nasi lemak sepinggan dan teh tarik , fuuuh syahdu

matthew-post

Foto dari Matthew Post

Bangun pagi tau, baru betul betul dapat menikmati keindahan landskap new zealand. Ni kat Lake Tekapo di South Island. Memang famous bangunan buruk ni jadi church dan ada banyak wedding dibuat di kawasan cantik macam ni.

realjourneys-mount-cook

Foto dari RealJourney

Tutup mata ambil gambar pun lawa. Janganlah korang rasa Saiful Nang tu pandai sangat ambil gambar dapat gambar cantik-cantik, tapi kalau dah tempat macam NZ ni sambil korek hidung petik gambar pun dah level Nat Geo. Dan gunung gunung ini pula akan setia menemani kita hampir di keseluruhan perjalanan. Pastikan memory card kosong, sebab 32 gb tu akan cepat penuh dengan gambar dan video kita mengembara di sana, jalan 10 meter amik gambar, toleh kiri ambil gambar, berhenti ambil gambar. Tersangat cantik dan rasa macam nak rakamkan semuanya, jadi pastikan memory card spare banyak

inafarawayland-lindis-pass-new-zealand

Foto dari Far Awayland

Siapa nak pengsan, boleh pengsan sekarang. Tapi pasal bila kita lalu ke laluan ni sahaja semua orang dalam kereta menjerit macam starstruck dapat jumpa Warda dan Mr. Pilot. Ini salah satu laluan di sana, keindahan alam seluas mata memandang, if you are nature lover, NEW ZEALAND MUST BE IN YOUR BUCKET LIST. Boleh memilih sama ada nak naik kereta atau naik Caravan atau Motorhome. Serius kalau letak Neelofa tepi jalan dengan senyum dan jeling dan memegang papan bertulis “Kahwinlah saya” nescaya saya tak pandang pun Neelofa kerana tertakjub dengan pemandangan di lembah begini. Rarecation memang lalu tempat-tempat macam ni yang bas pelancongan malas nak lalu pasal leceh…jalan kecik, baik ambil highway.

chirstian-lim

Foto dari Chirstian Lim

Tengok pemandangan macam ni menjamu mata setiap kali memandu, macam mana nak mengantuk tapi tak jadi nak ngantuk. Rugi kalau ngantuk. Sebab tu kalau dalam trip ni ada juga kepala jenis “masuk angin” sikit tekan walkie talkie main karaoke sumbang nyanyi lagu Bumiputra Rockers, Kumpulan Gersang, Lefthanded dan juga nyanyi lagu-lagu zaman Awie dan Amie pakai seluar getah ketat dengan rambut macam ramen mee yang terendam semalaman.

bearfoottheory

Foto dari BearFoot Theory

Sekali sekala, tanpa di sangka sangka, ada air terjun macam ni menyapa kita di tepi jalan. Seronoknya, kita boleh berhenti di mana-mana sahaja yang kita mahu, tapi hati hati, berhenti biar di tempat yang sepatutnya, keselamatan di utamakan. Kalau travel dengan RAREcation memang wajib berhenti tempat-tempat gini walaupun masa kami berhenti berdesup-desup bas pelancongan lalu dan ambil gambar kami yang sedang ambil gambar air terjun. Mesti dalam hati mereka fikir “Kesian diorang ni…benda macam ni pun nak ambik gambar” tapi yang nyata kami sendiri dalam hati berkata kesian diorang ni tempat lawa macam ni tak boleh nak berhenti selfie kerana naik bas pelancongan yang biasa itu (tangan di bahu mata ke atas). Whatevaa…

sam

Foto dari Sam

Pemandangan pagi macam ni perkara biasa di new zealand. Macam kita jalan-jalan nak pergi Kuala Pilah lepas tu berhenti kat Gemencheh ada pokok macam ni kat tepi-tepi jalan. Kat New Zealand, bersepah pemandangan macam ni. Memandangkan kambing dan lembu murah kat sana, silap2 kita boleh selamba panggang wagyu kat tempat macam ni untuk breakfast.

1zoom

Foto dari 1zoom

Kalau agak-agak iphone terjatuh dalam tasik ni tak payah panggil SAR pun, dari atas kita dah boleh nampak. Sauk jer dengan tangguk boleh dapat balik. Jangan dibayangkan macam Sungai Kelang, jatuh kat tempat cetek pun dah tak nampak mana pergi. Kalau sebut tentang air terjun di new zealand, yang wajib sangat kita pergi pastinya air terjun di Milford sound. Air yang terus terjun ke laut, maka terjadilah pencampuran air tawar dan air laut masin, jadilah air tawin

6952-milford-sound-nature-cruises

Dan cara terbaik untuk menikmati air terjun di sini, pastinya dengan menaiki Cruise khas dan berlayar hingga ke hadapan air terjun. Memang cruise ni kena datang rapat2 ke tepi. Dia pun nak buat style Niagara Falls juga lah sampai terasa hujan dan tempias disebabkan percikan air terjun yg sangat tinggi ni. Bagi yang ada bajet, kita boleh try fly dari Quenstown naik Heli ke Millford Sound kemudian naik cruise macam ni dan lepas tu duduk tepi tasik cantik ni sambil makan goreng pisang dan kalau rajin kita buat kambing golek sekali. Petang sikit kita naik fixed wing kapal terbang fly balik ke Quenstown. Tapi itu sahaja dah kos RM2800…bagi yg bajet marhaen kita ikut darat lah. Pemandangan lalu darat pun jangan main-main tau… silap-silap yang beriya naik heli pun menyesal.

wallup.net

Foto dari Alok Gohil

Ini pemandangan yang akan menanti di hadapan kita nanti. 10 meter pertama dalam air di sini adalah air tawar. Percampuran air tawar dan air laut di sini menjanjikan kehidupan laut yang sangat menarik. Bagi yang minat diving, rugi tak mencuba diving di sini

eugene-reshetov

Foto dari Eugene Reshetov

Jumpa kambing macam ni di New zealand bukan perkara asing, silap silap kita beli seekor buat kambing golek malam nanti di bawah gugusan bintang. Kalau taknak sembelih pun kita pergi supermarket beli kambing murah-murah bak hang. Haa…hampir KESELURUHAN kambing di New Zealand dan daging di pasaraya semuanya halal untuk orang Islam. Mereka pun dah comply standard JAKIM.

placecestoseeinyourlifetime-aaron-pryor-980x647

Foto dari Aaron Pryor

Dah penat dengan gunung dan air terjun, kita ke pantai koekohe pula. Jangan terkejut ini bukan telur naga, ini adalah batuan unik yang memberikan pemandangan yang menarik. Waktu terbaik untuk menikmati pemandangan ini adalah seawal pagi.

DCIM100GOPRO

Foto dari Arikairflight

Yang lebih lebih berani dan mempunyai kadar sakit otak yang kritikal, kita boleh buat gambar macam ni secara berjemaah di Batu Belah Batu Bertangkup ni. Boring lah kalau travel nak skema skemaa jer kan

bobby-barrameda

Foto dari Bobby Barameda

Sambil-sambil drive jauh-jauh ni terasa nak cari toilet. Tak jumpa toilet jauh lagi nak stop berhenti pergi tepi tasik nak buang air tengok pemandangan begini, terus tak sampai hati nak kencing. Pujuk diri, tahan lagi 20km lagi baru jumpa R&R. Kesian…cantik sangat untuk dikencingkan.

chris-gin

Foto dari Chris Gin

Ada rezeki bunga bunga lupin akan berkembang meraikan kedatangan kita di sana. Memang time-time kami nak pergi masa summer, insyaAllah bunga ni bersepah-sepah. Boleh tengok…dan bergolek-golek dan berlari-lari di tengahnya sambil shoot video slowmo dengan berlatarbelakangkan lagu Teratai Layu di Tasik Madu dari Ziana Zain. Memang dramatik!! (betul kan ziana zain punya lagu tu?)

nz-queenstown-bluehour-photo-ventures

Photo oleh Photo ventures

Di South Island ni boleh lagi kalau ada nasib kita terjumpa binatang ni. Orang kampung saya panggil Penguin. Kebetulan orang NZ pun panggil beliau penguin. Nice to see but not to eat. Kalau nak sembelih dan teringin sangat, kita boleh tolong tapi korang yang kena kejar tangkap dulu dan dah dapat bawak sini nanti saya sembelih. Secara teknikal, macam susah nak agak kat mana leher binatang ni.

nz-queenstown-hasayang-travel-photos

Foto dari Hasayang Travel

Queenstown ni menarik juga. Tengok background dia dengan gunung bersalji memang buat kita teruja sangat. Lagi-lagi naik atas deck kapal zaman Tom Sawyer yang pakai arang batu lagi tu. For something much lesser than normal agency package price…worth sangat travel cara rare macam ni dan feel a little like Rose and Jack on Titanic (walaupun tak).

nz-south1

Ni standard paya kat NZ. Punyalah jernih air siap boleh nampak ikan. Kalau nak memancing tak payah nak guna skill calit air liur tengok arah angin, atau buat mandrem panggil ikan kalau dah dari atas dah nampak mana ikan nak dijala. Kalau macam ni punya paya, jala aku sangkut 10 kali pun aku sanggup turun menyelam. Kalau jala tak sangkut pun rasa macam nak bagi sangkut juga supaya boleh terjun.

visit-new-zealand-landscape-with-road-and-snowy-mountains-southern-alps-new-zealand-getintravel-com

Foto by getintravel

Teringat pulak pakcik dengan crust lama dulu pernah shoot filem kat sini. Tapi sekarang crust tu dah selalu berlakon dgn Sharukh Khan selepas abang tolak lamaran dia untuk jadi isteri kedua. Itu yang dia beriya belakon dengan abg Shah sampai ke Iceland. Siapa nak pengsan tengok gambar ni baik ngaku!

jerry-wang-copy

Foto dari Jerry Wang

SEBAB GAMBAR CANTIK MACAM NI LAH RARECATION AKAN KE NEW ZEALAND JUGA

Sesuai sangat untuk family. Kita jalan-jalan naik kereta satu family ke tempat-tempat yang masyaAllah indahnya. Guide khas kepada mereka pencinta alam, tidak perlu jadi jurufoto pun kalau nak ikut kami. Lokasi yang kita pergi pastinya cantik, pejam mata pun gambar tetap cantik. Paling best kita tak menyinggah sangat ke lokasi shopping, jimat poket, boleh spend banyak kat memory card untuk bawak balik banyak gambar cantik cantik

TENGOK POSTER NI…MESTI MENGIGAL KALAU TENGOK FULL PACKAGE MACAM NI !! TERMASUK FLIGHT !!! BERSAMA SAIFUL NANG…YA, SAIFUL NANG IALAH KAPTEN UNTUK TRIP NZ FEBRUARI DEPAN. 

TERMURAH DI PASARAN DARI RM7850 SAHAJA ALL-IN DENGAN TIKET KAPAL TERBANG SEKALI (pakej biasa mau RM9-11k). Memang kami suka orang pergi berpasangan (yang halal sahaja) sebab tu harga untuk pergi berpasangan ialah RM7850 yang pergi solo RM8250 ALL-IN (sila jangan compare dgn trip backpacking atau trip ground sahaja yang ada banyak PLUS PLUS akhirnya lagi mahal dari pakej yang termahal).

INI BUKAN BACKPACKING…INI TRAVEL GAYA RARECATION. !!!

TAPI INGAT !!!!  TRIP NI DAH HALF BOOKED!! (dibaca bergema)

TINGGAL 7 KEKOSONGAN SAHAJA LAGI !!!!!!
TINGGAL 7 KEKOSONGAN SAHAJA LAGI !!!!!!
TINGGAL 7 KEKOSONGAN SAHAJA LAGI !!!!!

WHATSAP TERUS SAIFUL NANG 0172267533 SEKARANG!

WHATSAP TERUS SAIFUL NANG 0172267533 SEKARANG!

WHATSAP TERUS SAIFUL NANG 0172267533 SEKARANG!

 

Comments

comments

2 Comments on 23 gambar yang buat kita nak pindah New Zealand

  1. Utk makluman “Currently all 18 species of penguins are legally protected from hunting and egg collecting. The Antarctic Treaty was signed by 12 nations in 1959 and reauthorized in 1991 to protect Antarctica and preserve its living resources. The Treaty makes it illegal to harm, or in any way interfere with, a penguin or its eggs.”

  2. Crust? Crush kot.

Leave a Reply

%d bloggers like this: