News!!
  • Samsung Versi Lama Lebih Hebat Berbanding Iphone 8 ?

    PENJUALAN produk terbaharu gergasi teknologi Apple Inc, Iphone 8 pada tahun ini dilaporkan agak kelam sambutannya berbanding pelancaran produk keluarannya sebelum ini. Dakwa pengkaji produk dari majalah ternama di Amerika Syarikat, Consumer Report, tiga jenis telefon bimbit [...]
  • Tips Berguna Untuk Menghindari Penipuan Dalam Talian!!

    KUALA LUMPUR: Percaya atau tidak, pengguna internet di negara ini lebih terdedah kepada penipuan dalam talian berbanding negara lain di rantau ini. Kajian yang dilaksanakan oleh Telenor Group (sebuah syarikat telekomunikasi berpusat di Norway) pada Mac tahun lalu merumuskan tiga [...]
  • Jutaan Data Peribadi Rakyat Malaysia Bocor dan Dijual?

    Dakwaan kebocoran data peribadi yang membabitkan jutaan rakyat Malaysia, adalah satu risiko terhadap keselamatan negara jika laporan mengenai perkara itu benar, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Nur Jazlan Mohamed. “Pelanggaran rangkaian komputer sentiasa merupakan satu [...]
  • Tahukah Anda Bahawa “Firaun” Itu Bukan Seorang?

    Mungkin sebahagian kita beranggapan bahawa Firaun itu hanya merujuk kepada seorang Raja Mesir Purba. Di artikel ini, Admin kongsikan penulisan yang menggambarkan wujud lebih dari satu Firaun. Sama-sama kita baca untuk pelajran buat kita. Bila bercakap tentang firaun sahaja, [...]

Artikel Terkini

  • PENJUALAN produk terbaharu gergasi teknologi Apple Inc, Iphone 8 pada tahun ini dilaporkan agak kelam sambutannya berbanding pelancaran produk keluarannya sebelum ini. Dakwa pengkaji produk dari majalah ternama di Amerika Syarikat, Consumer Report, [...]
  • Rentetan dari artikel yang kami kongiskan sebelum ini mengenai kepentingan untuk membongkar dan menulis semula sejarah, kami kongsikan siri lanjutan maklumat mengenai sejarah kita yang perlu anda baca dan fahami. Anda boleh menilai sendiri bagaimana [...]
  • KUALA LUMPUR: Percaya atau tidak, pengguna internet di negara ini lebih terdedah kepada penipuan dalam talian berbanding negara lain di rantau ini. Kajian yang dilaksanakan oleh Telenor Group (sebuah syarikat telekomunikasi berpusat di Norway) pada [...]
  • Dakwaan kebocoran data peribadi yang membabitkan jutaan rakyat Malaysia, adalah satu risiko terhadap keselamatan negara jika laporan mengenai perkara itu benar, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Nur Jazlan Mohamed. “Pelanggaran rangkaian [...]
  • Mungkin sebahagian kita beranggapan bahawa Firaun itu hanya merujuk kepada seorang Raja Mesir Purba. Di artikel ini, Admin kongsikan penulisan yang menggambarkan wujud lebih dari satu Firaun. Sama-sama kita baca untuk pelajran buat kita. Bila [...]
  • SIAPA pun juga yang dipilih untuk mengetuai Malaysia Airlines tidak akan membawa perubahan yang besar kepada nasib syarikat penerbangan negara itu, kata penganalisis penerbangan bebas, walaupun syarikat itu mengumumkan CEO baharu malam tadi. [...]
  • BEBERAPA pekerja binaan rakyat Bangladesh yang terselamat dalam kejadian tanah runtuh di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah hari ini, berkata kejadian itu berlaku amat pantas, hanya kira-kira seminit saja, mengakibatkan antara 15 dan 20 orang [...]
  • PETALING JAYA: Kerajaan India dilaporkan mahu mengekstradisi pendakwah kontroversi Dr Zakir Naik dari Malaysia, lapor akhbar negara itu hari ini. Agensi Siasatan Kebangsaan India (NIA) dilaporkan telah mengemukakan laporan siasatan terperinci [...]
  • SEBANYAK 58,847 kg sampah dikutip dari sungai sekitar Lembah Klang sepanjang tempoh enam bulan pertama tahun ini, kata Menteri Wilayah Persekutuan Tengku Adnan Tengku Mansor. Beliau berkata ia dilakukan di bawah program pembersihan sungai melalui [...]
  • Mungkin sebahagian besar anak watan mengambil mudah dengan menerima bulat-bulat apa saja fakta sejarah yang telah tertulis dan dipelajari sebelum ini. Admin kongsikan artikel yang WAJIB kita baca untuk mengetahui hakikat sebenar “Sejarah [...]

Bisnes & Perniagaan

Agama

Highlight

  • Tips Jodoh Budak U dan Kolej

    March 4, 2016 // 71 Comments

    Ini bukan nak cerita pasal orang lain tapi saya sendiri. Dulu kalau di Universiti abg jarang-jarang ada kehidupan kosong yang tiada bergirlfriend. Bukan nak kata handsome sangat tetapi dari kecil [...]
  • Kisah Peti Ais Wak Ros

    February 24, 2016 // 48 Comments

      Ini ialah rumah tempat saya dibesarkan, dah jadi rumah tinggal dah sekarang ni. Rumput dan lalang pun dah tinggi-tinggi. Tiada penghawa dingin, tiada Nintendo, tiada iPad, tiada komputer, [...]
  • Mengapa pendidikan di Malaysia mundur?

    November 24, 2016 // 32 Comments

    Minggu lepas, saya dijemput bersama memberi perkongsian tentang pemerkasaan Gen-X dan Y dalam dunia hari ini di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Sabah. Ia dihadiri sekitar 500 orang peserta yang [...]
  • Kenapa Hari ini Ramai yang Mati Muda

    November 22, 2016 // 24 Comments

      Saya membesar semasa zaman yang mana tinggal di taman perumahan hanya orang kaya atau pekerja kerajaan bergaji tetap. Saya juga ingat zaman saya kecil dahulu, rumah kampung kecil pacak 4 tiang [...]
  • 22 Gambar Iceland boleh buat orang pengsan

    October 17, 2016 // 20 Comments

    Macammana? BErani tak? MESTI MAHAL KAN KALAU NAK KE ICELAND?? Kenapa semua pakej mahal-mahal jer kalau nak ke Iceland? Biasa punya pakej pun dah RM12-15 ribu seorang kerana banyak sebab. Tiada [...]
  • Kalau belum makan, kita terus hilang selera nak makan. Kalau dah makan mungkin sia-sia sahaja kalau terkeluar semula. Tapi ini realitinya. Pengalaman kami sendiri, dah sampai teruk meragamnya perut [...]

Kembara

  • Dalam menunaikan ibadah umrah dan haji semua orang mengimpikan harga pakej yang murah, penginapan yang dekat dan pastinya keselesaan sepanjang berada di Haramain. Saya kongsikan beberapa tips dalam pemilihan pakej mengikut bajet dan kemampuan masing-masing. 1. PILIHAN PENERBANGAN TERUS ATAU TRANSIT? Jangan hanya melihat pakej itu murah maka ia terus menjadi pilihan. Mahal atau murah sesuatu pakej mesti ada sebab musababnya. Ada beberapa jenis penerbangan yang ditawarkan pihak airlines yang [...]
  • 33 Gambar yang buat Turkey Percutian Terbaik

    September 20, 2017 // 0 Comments

    Turkey hanya sekitar 9 jam penerbangan dari Malaysia. Penerbangan terus boleh menggunakan Turkish atau Malaysia Airlines. Bagi yang nak merasa transit boleh juga guna flight Qatar, Etihad, Emirates dan Saudia. Semua pun menarik juga. WA hari ini menyenaraikan goto-foto hebat yang menjadikan kita terasa nak pack barang sekarang juga dan terus pergi Turkey. Keadaan semasa musim sejuk tak berapa bersalji sangat di Istanbul. Tapi sekali sekala turun Salji memang hati jadi berbunga-bunga kerana [...]
  • Jika ada kontroversi yang kita tak sengaja buat (mana ada orang sempurna kan?) atau yang kita terpalit kerana berada dalam kalangan orang yang kena kontroversi itu (walaupun benda tu tak salahpun… tapi netizen kan mahasuci dan mahabetul)… lalu apa kita nak buat?  tutup kedai?  menangis di bucu tiang?  hantuk kepala ke dinding sampai dinding pecah?  Tutup FB?  tutup IG? ATAUPUN…. TUNGGANG saja kontroversi itu untuk menjadi ruang promosi PERCUMA! Nak menangispun orang tetap [...]
  • Tular pada waktu ini bila Dato’ Aliff Syukri yang terkenal dengan gelaran Abang Terlajak Laris (ATL) yang memuat naik status di instagramnya yang menyatakan sedih bila kena halau dari restoran kerana bawa makanan luar. Sikap beliau mengundang satu kritikan pedas dari Chef selebriti Malaysia Chef Wan untuk menyelar tindakan itu seolah-olah ia satu tindakan kebudak-budakan. Namun begitu, tidak semena-mena syarikat pengendali pelancongan yang popular dengan gaya pengembaraan yang membawa [...]
  • Kalau travel, penginapan semua orang mahu jimat. Aku pahamlah. Lebih lagi datang UK atau Eropah. Duit ringgit sudah tenat, buat apa nak bayar mahal. Takat tidur, mandi berak saja. Tapi agak-agaklah. Aku nak share sikit macam mana kami host di UK layan tamu berbudaya Asia (kalau sebut Malaysia nanti kau merajuk). 1. Namanya homestay. Home tu kan rumah. Jangan expect service macam hotel. Ciri utama mahu bayar murah, tapi service mahu 5 bintang. Eh! Homestay tiada bell boi lah suruh angkat beg [...]

Politik

Keluarga

Fesyen