Rempit sekarang sudah maju.

Pagi tadi saya sarapan di mamak berdekatan rumah. Ada sekumpulan budak GMI duduk di meja sebelah. Mereka berbual dengan kuat dan meyakinkan tentang awek mantap, kutuk lecturer, motor siapa laju, level mana dah main game dan bahasa mereka pulak semua bahasa rempit Lu, Gua, taruk, ayam, kongkek dan macam-macam lagi. Teringat zaman 22 tahun 5…

KAHWIN BAJET RENDAH

  Sejak 2004 saya seorang jurugambar perkahwinan. Saya bersara dari fotografi perkahwinan kira-kira 3 tahun yang sudah kerana menguruskan pelbagai perniagaan-perniagaan yang ada. Namun, sepanjang tempoh itu, saya pernah berada dalam majlis perkahwinan dengan bajet tak sampai RM3000 dan juga majlis perkahwinan bernilai RM60 Juta (Saya tak boleh nyatakan siapa tapi yang penting bukan perkahwinan…

SEDEKAH BUAT JADI LAGI KAYA? BETUL KE?

Salam semua, pada hari Jumaat yang mulia ini, marilah sama-sama saya yang bukannya seorang ustat tetapi seorang lelaki tegar mempercayai sedekah itu membuatkan kita menjadi lebih kaya lagi. Maka, biarlah saya cerita dari pengalaman sendiri secara saintifik, logik, mantik dan matematik. Supaya orang yang paling bakhil pun akan rasa tidak mahu bakhil lagi dan menjadi…

TIPS JODOH UNTUK BUDAK UNIVERSITI

Ini bukan nak cerita pasal orang lain tapi saya sendiri. Dulu kalau di Universiti abg jarang-jarang ada kehidupan kosong yang tiada bergirlfriend. Bukan nak kata handsome sangat tetapi dari kecil dah belajar berjual jadi ayat mulut ada manis sikit. Awek mudah rapat dan dapat. Kalau diikutkan kalau saya matang awal dulu, abg pun taknak ada awek. Kalau…

Fashion Muslimah tak cukup Mukminah

Seksyen 7 Shah Alam meletus dengan trend pakaian Muslimah kemudian letusan beranjak ke Kota Damansara membawa ke Bangi Sentral. Sebelum itu meletusnya sampai ke negeri-negeri juga mula ada hub fashion Muslimah yang macam-macam. Apabila orang bukan Islam mula masuk ke kedai pakaian Muslimah, ada 2 observasi yang boleh kita buat. Mereka minat dengan pakaian Islam…

ZERO TO PRO 33 – JOHOR BAHRU

PENAMPILAH KHAS SAIFUL NANG DI ZTP 34 JOHOR BAHRU “Saya kurang melabur pada kamera dan kelengkapannya pada permulaan kerjaya fotografi saya. Pelaburan terbesar saya ialah BELAJAR dari mereka yang berpengalaman dan ternyata telah berjaya pada ketika itu. Barulah saya rasa, kamera saya yang murah itu mampu mengambil foto yang baik sehingga mendapat kepercayaan Sultan Brunei….

Kelas Fotografi Fesyen

BELAJAR AMBIL GAMBAR STUDIO UNTUK FESYEN DAN TEKNIK EDITING POTRET YANG MUDAH !!! Nak shoot fesyen boleh guna kit lens tak? Mestilah boleh ! Shoot studio dari segi teknikal nya susah tak? Mestilah tak ! Mudah ke nak edit gambar? Mestilah mudah ! Dengan kelas ini, anda akan di ajar mengenai 1. Pemahaman tentang cahaya,…

Aku didik anak cara kolot

Semalam saya makan di sebuah kedai berhampiran ofis. Saya jarang makan diluar tetapi jika taqwim harian terganggu dari kebiasaan, maka itu akan jadi pilihan untuk makan di luar. Bersebelahan saya ada sekeluarga bersama 2 anak. Seorang peremuan seorang lelaki. Yang sulong saya anggarkan berumur dalam 7 atau 8 tahun dan yang adiknya masih kecil. Mereka…

Gandhi is Genius

When  Gandhi was studying law at the University College of London, a white professor, whose last name was Peters, disliked him intensely and always displayed prejudice and animosity towards him. Also, because Gandhi never lowered his head when addressing him as he expected, there were always “arguments” and confrontations. One day, Mr. Peters was having…

Generasi Bebas Jajan

Pagi tadi, semasa menghantar Orked ke Rumah Pengasih Warga Prihatin tempat di mana Orked tinggal ketika ini, Intan (wife) menyedari Orked seperti menyembunyikan sebungkus plastik. Bila ditegur adakah Orked bawa makanan ringan? Dia angguk dan tiba-tiba emaknya jadi singa. Terus disuruh letak semula di dalam kereta jajan-jajan itu (gambar ini adalah 1/3 dari jajan yang…

Filem Pendek : Anak Tinggal (viral)

Alhamdulillah setelah lama tidak mengarah filem pendek, come back ini telah menjadi viral. Baru di 3 Facebook kami upload telah ditonton oleh 1.4 Juta kali dengan reach melebihi 8 juta dan share melebihi 30,000. Inilah satu filem yang menjadi serampang banyak mata. 1. Penyampaian mesej dakwah 2. Pengenalan terhadap RPWP 3. Penjenamaan jenama Muslimah WERDA. 4….

Kisah belanja sekolah anak

Dulu masa sekolah rendah di Felda Tementi, Bera, saya bawa belanja sekolah 20 sen dan bawa balik rumah 50sen dan kadang-kadang dapat RM1. Setiap hari Rabu saya masukkan duit dalam Bank Simpanan Nasional (buku biru) kerana ada pejabat pos bergerak tunggu bawah pokok tepi padang. Saya bawa bekal pergi sekolah. Masa rehat, semasa orang beratur…