News!!
  • Tips Kamera Untuk Videografi

    Selalu kan dengar bila orang mula nak berjinak dalam videografi, selalu pening nak kena pakai kamera apa? Jenis dia? harga dia? Kalau salah beli, rugi pula. Brand dah makin banyak, so apa solution dia?Okay kat sini korang boleh tengok beberapa tips nak cari kamera untuk buat [...]
  • Tips Fotografi Untuk Gambar Air Terjun Yang Mantap

    Pernah tengok gambar air terjun atau jeram dan nak tahu macam mana nak ambil? Ok, di sini kami kongsikan sedikit tips mudah bagaimana untuk mengambil gambar air terjun. Tetapan Kamera (Camera Setting) Antara perkara yang mencantikkan sebuah gambar air terjun adalah dimana [...]
  • Jangan cuba agungkan Hitler kerana bunuh ramai Yahudi.

    Islam tidak pernah mengajar dalam peperangan membolehkan pembunuhan secara beramai-ramai. Peperangan seperti yang diajarkan oleh nabi ialah apabila diperangi dan mengambil kira untuk tidak membunuh tawanan, tidak membunuh dan mencederakan kanak-kanak serta wanita, tidak [...]
  • Kebaikan bawang putih yang tidak semua ibu-ibu tahu

    Salam semua, hari ini admin hendak kongsikan satu tips untuk mommies di luar sana yang menghadapi masalah anak batuk kahak yang teruk dan tidak berhenti-henti, walaupun pelbagai balm atau cara dicuba masih lagi ada kahak dalam dada anak kita. Petuanya adalah dengan menggunakan [...]
  • Penajaan Pembedahan Tulang Belakang Asnaf

    Salam semua khalayak pembaca. Dimaklumkan bahawa seorang asnaf dari Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP) memerlukan pembedahan segera ke atas tulang belakangnya di hospital kerajaan. Memandangkan asnaf ini bukan dalam golongan yang boleh mendapat pembiayaan penuh di hospital [...]

Artikel Terkini

  • Tips Kamera Untuk Videografi

    July 24, 2017 // 0 Comments

    Selalu kan dengar bila orang mula nak berjinak dalam videografi, selalu pening nak kena pakai kamera apa? Jenis dia? harga dia? Kalau salah beli, rugi pula. Brand dah makin banyak, so apa solution dia?Okay kat sini korang boleh tengok beberapa tips [...]
  • Pernah tengok gambar air terjun atau jeram dan nak tahu macam mana nak ambil? Ok, di sini kami kongsikan sedikit tips mudah bagaimana untuk mengambil gambar air terjun. Tetapan Kamera (Camera Setting) Antara perkara yang mencantikkan sebuah gambar [...]
  • Islam tidak pernah mengajar dalam peperangan membolehkan pembunuhan secara beramai-ramai. Peperangan seperti yang diajarkan oleh nabi ialah apabila diperangi dan mengambil kira untuk tidak membunuh tawanan, tidak membunuh dan mencederakan [...]
  • Salam semua, hari ini admin hendak kongsikan satu tips untuk mommies di luar sana yang menghadapi masalah anak batuk kahak yang teruk dan tidak berhenti-henti, walaupun pelbagai balm atau cara dicuba masih lagi ada kahak dalam dada anak kita. [...]
  • Penajaan Pembedahan Tulang Belakang Asnaf

    July 19, 2017 // 0 Comments

    Salam semua khalayak pembaca. Dimaklumkan bahawa seorang asnaf dari Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP) memerlukan pembedahan segera ke atas tulang belakangnya di hospital kerajaan. Memandangkan asnaf ini bukan dalam golongan yang boleh mendapat [...]
  • Zaman sekarang, macam-macam bahan pengawet yang diletakkan di dalam makanan yang telah diproses dan tanpa kita sedar, tubuh badan kita mengambil banyak bahan pengawet termasuklah dalam minuman kita. Sudah tiba masa,kita mengambil makanan ber-organik [...]
  • Sahabat pengasas RPWP, Tuan Haji Saiful Nang dan isterinya Dr Intan Salwani sudah mempunyai 4 anak perempuan. Pastinya mereka amat-amat menginginkan anak lelaki pula. Alhamdulillah Allah makbulkan doanya. Namun begitu kelahiran bayi lelaki ini [...]
  • Antara sebab kenapa Anjing itu NAJIS

    July 17, 2017 // 0 Comments

    Jabatan Khidmat Veterinar telah mengeluarkan kenyataan rasmi berkenaan siasatan keatas wabak penyakit rabies pada 16 Julai 2017 semalam dan Mukim Matang di daerah Larut Matang Selama telah diwartakan sebagai kawasan wabak anjing gila atau rabies. [...]
  • Membina Syurga Dalam Keluarga

    July 14, 2017 // 0 Comments

    Dalam hierarki kepimpinan keluarga Islam, Suami/Bapa ialah Ketua/Imamnya yang paling tinggi. Beliau selaku ABAL HAKAM ataupun ‘bapa hukum’ seharusnya menentukan halatuju bahtera keluarga. Tugasnya yang paling utama ialah keluar mencari nafkah [...]
  • Aurat Vs Maksiat

    July 13, 2017 // 0 Comments

      Ikhlas itu membawa hakikat kholas, berhabis, bersungguh-sungguh atau dalam kata lainnya all out. Masih ramai yang tidak ikhlas dalam menyahut seruan Tuhan di kala kita masih ada peluang dan kesempatan. Berbuat asal-asalan dan sekadar nak [...]

Bisnes & Perniagaan

Agama

Highlight

  • Tips Jodoh Budak U dan Kolej

    March 4, 2016 // 71 Comments

    Ini bukan nak cerita pasal orang lain tapi saya sendiri. Dulu kalau di Universiti abg jarang-jarang ada kehidupan kosong yang tiada bergirlfriend. Bukan nak kata handsome sangat tetapi dari kecil [...]
  • Kisah Peti Ais Wak Ros

    February 24, 2016 // 48 Comments

      Ini ialah rumah tempat saya dibesarkan, dah jadi rumah tinggal dah sekarang ni. Rumput dan lalang pun dah tinggi-tinggi. Tiada penghawa dingin, tiada Nintendo, tiada iPad, tiada komputer, [...]
  • Mengapa pendidikan di Malaysia mundur?

    November 24, 2016 // 31 Comments

    Minggu lepas, saya dijemput bersama memberi perkongsian tentang pemerkasaan Gen-X dan Y dalam dunia hari ini di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Sabah. Ia dihadiri sekitar 500 orang peserta yang [...]
  • Kenapa Hari ini Ramai yang Mati Muda

    November 22, 2016 // 24 Comments

      Saya membesar semasa zaman yang mana tinggal di taman perumahan hanya orang kaya atau pekerja kerajaan bergaji tetap. Saya juga ingat zaman saya kecil dahulu, rumah kampung kecil pacak 4 tiang [...]
  • 22 Gambar Iceland boleh buat orang pengsan

    October 17, 2016 // 20 Comments

    Macammana? BErani tak? MESTI MAHAL KAN KALAU NAK KE ICELAND?? Kenapa semua pakej mahal-mahal jer kalau nak ke Iceland? Biasa punya pakej pun dah RM12-15 ribu seorang kerana banyak sebab. Tiada [...]
  • 25 Foto Momen Haji Terakhir Haron Din oleh Saiful Nang

    September 22, 2016 // 14 Comments

    Saya agak bertuah kerana ditawarkan bertugas sebagai seorang jurugambar membuat coverage VIP dan VVIP semasa mengerjakan haji beberapa tahun lalu. Lebih bertuah ialah bila salah seorang dari [...]

Kembara

  • Kalau travel, penginapan semua orang mahu jimat. Aku pahamlah. Lebih lagi datang UK atau Eropah. Duit ringgit sudah tenat, buat apa nak bayar mahal. Takat tidur, mandi berak saja. Tapi agak-agaklah. Aku nak share sikit macam mana kami host di UK layan tamu berbudaya Asia (kalau sebut Malaysia nanti kau merajuk). 1. Namanya homestay. Home tu kan rumah. Jangan expect service macam hotel. Ciri utama mahu bayar murah, tapi service mahu 5 bintang. Eh! Homestay tiada bell boi lah suruh angkat beg [...]
  • Aperture Tips

    July 7, 2017 // 0 Comments

    “Apakah itu Aperture?” dengan penerangan yang amat mudah. -Aperture Aperture adalah salah satu daripada tiga pancang asas yang perlu kita ketahui dan wajib dikuasai di dalam fotografi. Dua lagi adalah ISO dan Shutter Speed. Senang cakap kalau tak tahu tiga benda wajib ni memang takkan boleh hasilkan gambar yang cantik. Aperture hanya terletak di dalam LENS tidak di dalam badan kamera. Semakin besar pembukaan Aperture itu semakin banyak cahaya akan masuk dan gambar juga akan lebih banyak [...]
  • Tips guna Google Maps tanpa internet

    July 6, 2017 // 1 Comment

    Google Maps merupakan salah satu applikasi navigasi utama bagi seorang pengembara. Google maps juga membenarkan anda untuk menggunakan applikasi ini tanpa penggunaan internet. Kami kongsikan caranya di sini ​​   1. Pastikan anda mempunyai akses internet dahulu. 2. Pilih lokasi yang anda ingin pergi, apabila google maps sudah mengesan lokasi tersebut, tekan pada “perkataan Milan tersebut” bukan pada “route” ​​   3. Apabila anda klik pada [...]
  • Semenjak Shahrukh Khan dan Kajol bertemu semula dalam filem Hindustan yang shoot di Iceland, rasanya orang Iceland semua terasa kenapa tiba-tiba Iceland jadi hot dengan pengembara. Tengok video ini boleh fahamlah kenapa. Memang Rarecation punya trip RARE OUT OF THE RARE. Nak join boleh sahaja klik Rarecation [...]
  • Kembara Bosnia, Saudara Kita

    July 5, 2017 // 0 Comments

    PENGALAMAN MENUSUK KALBU. Mengembara di sebuah negara yang sangat dekat dengan hati kita, iaitu Bosnia dan Herzegovina. Usah keliru, Bosnia dan Herzegovina adalah sebuah negara yang sama, lebih dikenali dengan singkatan Bosnia. Socialist Federal Republic of Yugoslavia (SFR Yugoslavia)  juga dikenali sebagai negara-negara semenanjung Balkan, merupakan persekutuan yang tertubuh selepas perang dunia ke dua, dianggotai oleh Slovenia, Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Serbia, Montenegro dan [...]

Politik

Keluarga

Fesyen